Anna Davidsson-Bremborg (Mars 2009) Religiösa och porr  

 

För en tid sen läste jag i Sydsvenskan att religiösa människor porrsurfar mer än andra. Jag blev nyfiken och letade upp artikeln på nätet. Det finns givetvis något lockande i resultatet - är det ett bevis på religiösa människors dubbelmoral? Något direkt svar på denna fråga - eller på varför det är så här - ger inte Benjamin Edelman vid Harvard som gjort studien. Han presenterar bara vem det är som porrsurfar, genom att ha studerat porrabbonemangens utbredning.


Studien visar att porrsurfandet är allra störst i Utah, där de flesta är mormoner, dvs. medlemmar av Jesu Kristi Kyrka av de allra heligaste. Inom denna kyrka finns en särskild kyskhetslag som betonar sex inom äktenskapet och förbjuder porr. Edelmans studie visar att religiösa lagar inte efterföljs, tvärtom verkar de ha motsatt effekt.Ett annat resultat i studien pekar i samma riktning: De med så kallade konservativa värderingar porrsurfar mer än andra. Konservativa kallar man här de som instämmer bland annat påståendet "Jag har gammeldags värderingar om familj och äktenskap". Av detta kan man konstatera att vad människor påstår är inte detsamma som vad de gör.


Det där med dubbelmoral bland religiösa och konservativa verkar alltså stämma enligt studien. Att den visar att yngre ser mer på porr än andra åldersgrupper är ju inte lika konstigt, eftersom många av dessa (enligt min egen erfarenhet, inte Edelman) brukar säga att de gör det.Slutligen en kommentar angående ett par felaktigheter i Sydsvenskans artikel som jag upptäckte när jag läste Edelmans artikel. Hög skilsmässofrekvens ökar inte porrtittandet, utan minskar det. Och i tätorter är porrtittandet högre än i glesbygden, bara i riktigt tätbefolkade områden minskar det något.

Den som vill läsa Benjamin Edelmans artikel i Journal of Economic Perspectives hittar den här