Kulturmöte

En sekulär svensk blir lutheran i mötet med en religiös kontext

Birgit Lindgren Ödén

 

Ghana mars 2011

Jag har haft möjlighet att delta i lärarutbyte med University of Ghana. Det är berikande att få utbyta tankar med kolleger vid universitetet, delta i olika arrangemang, få inblick i lärares vardag med ca 500 studenter vid föreläsningarna. De starkaste minnena är nog ändå de ”vardagsupplevelser” som jag beskriver nedan. I artikeln “A young person in the periphery travels the world through higher education” (publiceras våren 2011) har jag diskuterat de möjligheter som svenska studenter har att se sig om i världen med hjälp av det svenska studiemedelssystemet. Jag menar också att det är viktigt att lärare vid högskolor och universitet kommer utanför de svenska utbildningsanstalterna för att få nya intryck som kan gynna utbildningens innehåll. Turligt nog så fick jag en chans att vidga mina vyer under några veckor och de händelser som jag beskriver nedan har satt spår.

 

Scen 1

Jag är passagerare i en taxi på väg från flygplatsen i Accra. I bilen ligger en väl tummad (och läst) bibel och i bakrutan finns en påklistrad dekal med ett citat från Matteusevangeliet. I bilradion hörs dagens präst som med myndig stämma basunerar ut sitt budskap. Här är religionen ingen privatsak och jag börjar genast formulera mitt försvarstal om jag blir tillfrågad om min religiösa hemvist.

 

Scen 2

Jag diskuterar religiös tillhörighet med mina kolleger vid ”The Department for the Study of Religions” University of Ghana. Mina argument om Guds existens behöver jag slipa på. Här är det självklart att tillhöra ett samfund och tron på en högre makt är inte problematiskt för den egna forskningen/undervisningen. I detta sammanhang kändes det inte rätt att komma med mitt ständiga mantra: - å ena sidan kan det finnas en Gud men å andra sidan kan vi inte bevisa detta!

 

Scen 3

Vi kryssade per fot mellan de olika affärsverksamheter som finns överallt i Accra. Att komma från en sekulär vardag till en kultur där varje liten verksamhet har namn som knyter an till religion är omtumlande. Vad sägs om: The holy spirit car tyre garage eller Glorify God hairdresser?

 

Scen 4

Vi (min kollega och jag) hamnade något fel på väg tillbaka till vårt boende. I kvällsmörkret hör jag upprörda röster från människor som vandrar omkring på en fotbollsplan. Min första tanke var huliganer, den andra var karismatisk kristendom! Min erfarenhet av tungomålstal är mycket begränsad men detta var en häftig upplevelse! 

 

I slutet av vistelsen kände jag inget behov av att ventilera min livsåskådning och då frågan om religiös tillhörighet åter ställdes så svarade jag för första gången i mitt vuxna liv: I´m a Lutheran!

Etiketter: kulturmöte

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln